Актуелно
И би 13. “Брђанска пасуљијада“
Постављено: 25.09.2018.
Ово је манифестација са великим локалним значајем. Осим окупљања, анимира и мале произвођаче и појединце да на својим тезгама продају и рекламирају своје производе.
Сваке године се организује у улици најстаријег дела Велике Плане, Бугарији, и изузетно је посећена.
Организатор је Клуб брђана – ветерана “Шљика“ који постоји у оквиру Одреда извиђача “10.октобар“ из Велике Плане. 
Као и све манифестације и ова је под покровитељством општине Велика Плана.  
Да онај израз: „Просто ко пасуљ“  нема уопште никакве везе са једноставношћу спремања,  доказали су и учесници такмичења  у кувању пасуља. Било је 25 екипа из скоро целе Србије и један из Словеније, из братске општине Радече.  
Жири је имао велике муке да се на основу мириса, укуса, боје и много чега другог определи који је чорбасти бели пасуљ најбољи. Нијансе су одлучивале о победнику. 
По укупном броју освојених поена прво место је освојило Удружење „Коло Српских сестара“ из Милошевца, друго место припало је групи из Крњева “Весели Крњевци“  док су треће место делиле екипе Одред извиђача „Михајловац“ и  „МЗ Савановац“.
Осим такмичења у спремању пасуља, ову манифестацију увек  прати богат културно-уметнички програм, у организацији Центра за културу “Масука“.
Наступило је 10 културно-уметничких друштава на челу са градским ансамблом Центра за културу „Масука“: КУД из Великог Орашја „Мали Бранко“, КУД из Милошевца, КУД  „Влада Марјановић“ из Старог Села, КУД „Ресник“ из Крагујевца, КУД „Соко“ из Соко Бање,  КУД“Врњачки вез“ из Врњачке Бање, КУД „Абрашевић“  и „Абрашевић -Треће доба“ из  Смедеревске Паланке и КУД „Плана“ из Велике Плане.
Учестововала  је и солисткиња певачке групе „Филип Вишњић“ из Раче, Сузана Стоићевић, позната љубитељима народне изворне песме.  
 Можда су најупечатљивији утисак оставили чланови друштва   „Абрашевић -Треће доба“ из  Смедеревске Паланке, чији је просек  72 године. Доказали су да „младост године не броји“. 
А ево и неколико речи и о пасуљу. На Балкан је донесен из Италије у 17. веку. Најзаступљеније сорте пасуља у Србији данас су галеб, двадесетица, бисер, панонски градиштанац, панонски тетовац, побољшани градиштанац, златко, сремац и тд.  
Иако није наша аутохтона биљка, сврстава се у ред националних специјалитета, а спрема се на безброј начина: посан пасуљ, пасуљ са сувим ребарцима, пребранац, војнички пасуљ....