Актуелно
Општина Велика Плана потписала Меморандум о подршци органске пољопривреде
Постављено: 25.04.2018.
Општина Велика Плана и Удружење „Феномена“ потписали су данас Меморандум о разумевању и подршци органске пољопривреде. Реч је о делу регионалног пројекта „У сусрет развоју органске пољопривреде у Златиборском, Рашком и Подунавском округу“.

Потпис на овај документ ставили су Жељко Рајић, заменик председника општине Велика Плана и Јулијана Раденковић из Удружења „Феномена“. Један од потписника овог меморандума је и удружење Slow food из Велике Плане који је и партнер на пројекту.

Она је истакла да је веома важно што се пројкету придружује Велика Плана, те да је добро што постоји добра воља да се крене у сусрет развоју органске пољопривреде, поготово у овом делу Србије,где је ова пољопривредна грана неразвијена.

Потписивање овог меморандума је мали, али значајан корак да се за почетак три одсто из аграрног буџета издваја за органску производњу. Интересовање постоји у сва три округа, ваљда се пробудила свест код људи, додуше више код купаца него произвођача. Надам да ће овај пројекат допринети да се још више људи одлучи за органску пољопривреду, јер она је важна за однос према животној средини, а пре свега здрављу људи, рекла је Јулијана Раденковић.

Жељко Рајић, заменик председника општине Велика Плана, поручио је да општина издвајањима покушава да мотивише људе да што више улажу у органску производњу.

Општина Велика Плана је определила три одсто из буџета за пољопривреду, који износи 8,5 милиона динара у овој години, рекао је Рајић изразивши наду да ће интересовање за овај вид пољопривреде временом да расте.
Удружење „Феномена“ поставило је и промотивни  штанд у градском парку, где грађани имају прилику да се додатно информишу.

Потписивање меморандума обављено је у склопу „Етно дана“, који је део обележавања дана општине Велика Плана.