Актуелно
Рођендан „Дечјег царства“ из Велике Плане
Постављено: 10.05.2018.
Предшколска установа „Дечје царство“ из Велике Плане  11.маја обележава  41. рођендан. Због великог интересовања биће организоване две приредбе. У програму учествују сва деца са којом се реализује припремни предшколски програм, како из централног градског објекта, тако и из сваког села у општини. На сцени ће се наћи око 300 малишана који су протеклих месец дана са својим васпитачима вредно припремали наступ.
Ова установа основана је у мају 1977.године.
У првој школској години, у њој је боравило  153 детета узраста од седам месеци до поласка у школу, о њима су бринуле четири медицинске сестре, једна главна сестра и седам васпитача.  
Данас у ПУ «Дечје царство» борави  око 900 деце  у 46 васпитних група. У свом саставу, осим великог објекта у самој Великој Плани, има и наменске објекте у Милошевцу, Лозовику, као и адаптиране просторе у Старом Селу, Великом Орашју, МЗ Велика Плана, као и уступљене и адаптиране учионице при основним школама у: Марковцу, Новом Селу, Д. Ливадици, ОШ ''Н. Петровић'', Савановцу, Крњеву, Бресју, Радовању, Караули и Ракинцу .
  • Свако село у Општини Велика Плана је покривено институционализованим васпитањем и образовањем предшколске деце. То јесте национална стратегија образовања и васпитања Републике Србије али то су и реалне потребе нашег града и добра воља локалне самоправе да мисли на потребе деце осетљивог узраста, Марија Старчевић, директорка ове установе.
 
Мисија ове установе је да свој деци обезбеди услове за целокупан психофизички развој, поштујући њихове потребе и интересовања, а родитељима  подршку и помоћ.
  • Испитујући потребе свих интересних група (деце, родитеља, васпитача, локалне зајднице), кроз „Разговор о развоју нашег вртића“, утврдили смо приоритете нашег развоја у оквиру следећих области: етос – професионализам, ресурси – материјално-технички ресурси, подршка деци и породици (сарадња породице и вртића – партнерство са родитељима), наводи директорка Старчевић.
 Предшколску установу карактеришу и алтернативни начини финансирања.
Чешка амбасада у Београду донирала је шест хиљада евра „Дечјем царству“ за куповину играчака, учила, дидактичког материјала и прибора за потребе свих васпитних група, посебно за децу са посебним потребама. Од стране амбасадорке Републике Чешке, Хане Хубачкове, пројекат којим је великоплањанска предшколска установа конкурисала – оцењен је као један од најбољих.
Успешна реализација овог пројекта била је велика препорука за други, много значајнији подухват – донацију поменуте амбасаде вредну 1,9 милиона динара за реконструкцију објекта у Милошевцу. Шеф економског одељења чешке амбасаде Јиржи Крал нагласио је приликом потписивања уговора да је то „један од највећих у оквиру Малих локалних пројеката спроведених у Србији“.
Многи „локални донатори“ свакодневно помажу развој ове установе.У најави је и велика донација за изградњу вртића у Крњеву у организацији Подрума Радовановић и амбасаде Републике Немачке.