Актуелно
Спуштена завеса на овогодишњу "Златну буклију"
Постављено: 29.04.2018.

Прву награду 13. Међународног фестивала документарног филма "Златна буклија" у Великој Плани добила је Слађана Зарић за филм "Дијанина деца" и ауторски приступ важним друштвеним темама.


Њен филм бави се Дијаном Будисављевић, Аустријанком удатој за српског хирурга која је током Другог светског рата спасила 7.000 српске деце.

Гран пријем награђен је и филм Бранка Станковића "Српска мајка".

По шести пут "Златна буклија" припала је Новици Савићу за филм "Ропство и слобода" који говори о бугарској окупацији Србије кроз дневник апотекара Михајла Душманића.

Прву награду добили су филмови "Меланхолија" Веска Бутрића и Васка Васовића, као и прича Тамаре Дрезгић о нашим људима у свету: у питању је костимографкиња Ангелина Атлагић.

Дејан Илић Унуче награђен је за најбољи аматерски филм за "Повратак краља" док је Јован Допуђ, студент Академије уметности у Београду, добио награду за режију студентског филма "Обележени".


У такмичарском делу, филм „Век српске речне ратне флотиле“, награђен је првом наградом за монтажу и дизајн слике коју је радио монтажер Душан Милуновић.

Награду за животно дело добио је Душан Ђоковић оснивач и директор Академије уметности у Београду.


Војнофилмски центар "Застава филм" добитник је Повеље "Стефан Високи" за дугогодишњу успешну сарадњу са фестивалом и допринос развоју српске кинематографије, а поводом 70 година рада ове филмске установе Министарства одбране.


На овогодишњем фестивалу је учествовало 317 филмова из 12 земаља, међу којима је и била и једна афричка држава - Кенија.


Извор: Блиц, РТС