Актуелно
Telenor fondacija donirala pametne klupe Velikoj Plani
Постављено: 23.04.2018.
Velika Plana, 23. april 2018. - Velika Plana dobila je dve pametne klupe, postavljene na centralnim gradskim lokacijama, koje će građanima omogućiti  punjenje pametnih uređaja uz pomoć solarne energije, kao i besplatni internet. Klupe je obezbedila Telenor fondacija, u saradnji sa opštinom Velika Plana. 
„Juče je obeležen Dan planete Zemlje, koji podseća na odgovornost svih nas prema životnoj sredini. Tehnologija nam omogućava da sve lakše koristimo izvore obnovljive energije i nadamo se da će pametne klupe povezivati ljude u Velikoj Plani kako digitalno tako i sa prirodom i njenim izvorima energije“, izjavila je Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.
Opština Velika Plana strateški, kroz različite projekte, smanjuje izdatke koje izdvaja za energente i želi da podstiče ustanove i građane da koriste alternativne izvore energije kao što su energija sunca, vetra, biomase.
„Našim građanima pružamo mogućnost da, kada napune svoj mobilni telefon ili tablet na pametnoj klupi, u praksi osete da je energija sunca dostupna i besplatna, i da je ulaganje u obnovljive izvore energije korisno i isplativo“ izjavio je Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana.
Pametne klupe, koje je proizveo EnGo Planet, imaju solarnu energiju dostupnu 24 sata, bez obzira na vremenske uslove, uz solarni panel koji isporučuje do 120 vati električne energije na sat. Klupa poseduje četiri USB ulaza na koje se mogu lako prikačiti različiti uređaji, dodatne bežične punjače, LED osvetljenje, kao i ugrađeni sistem za kontrolu i bezbednost.