Актуелно
Великој Плани највише новца од министарства за енергетску ефикасност
Постављено: 08.11.2018.
Велика Плана данас се нашла међу 14 општина и градова којима су из Буџетског фонда за енергетску ефикасност додељена средства. Од 39 пристиглих пријава на конкурс Министарства енергетике, Велика Плана није се само ушла у ред одабраних, већ је и добила највећи износ средстава. 
Реч је о износу од око 15,3 милиона динара за енергетску санацију објекта Основне школе „Радица Ранковић“ у Лозовику. Добијени износ представља 70 одсто укупне вредности пројекта,а 30 одсто финансираће локална самоуправа.
Уговор је данас са министром енергетике, Александром Антићем,потписао председник општине Игор Матковић, заједно са још тринаест колега из других општина и градова Србије.
Ово је дивна вест за нашу општину. И наредне године планирамо да конкуришемо, најављено је повећање средстава за енергетску ефикасност. Новац очекујемо у току наредне недеље и одмах потом ћемо расписати тендер за извођача радова“, каже председнике општине Велика Плана, Игор Матковић.
На највећој школи у Лозовику, која има 340 ученика, биће урађена нова фасада са изолацијом, као и замена столарије.
Великој Плани је ово други пројекат ове врсте. Средствима из истог фонда министарства, у износу од пет милиона динара, као и 5,6 милиона које је уложила општина, енергетски је саниран објекат Центра за културу „Масука“.
Вредност потписаних уговора је око 180 милиона динара, при чему Министарство учествује са 125 милиона динара, док остатак представља допринос јединица локалних самоуправа.
Министар рударства и енергетике Александар Антић најавио је данас да ће Буџетски фонд за унапређење енергетске ефикасности Републике Србије у 2019. години износити 500 милиона динара, колико је укупно износио у претходне четири године.
Ово је позив за све вас да се спремите за следећу годину, јер ћемо имати озбиљне тендере и моћи ћемо да покријемо велики број општина и пројеката“, истакао је министар.
Он је указао на то да се такве инвестиције отплате у две-три године, те да су мере енергетске ефикасности до сада дале резултате, јер је у просеку за 40 одсто смањена потрошња енергије у објектима где су оне спроведене.