Култура
ЛЕКЦИЈА ИЗ УМЕТНОСТИ
Постављено: 28.08.2015.
Десети фестивал документарног филма „Златна буклија“ имао је и ове године међународни карактер учешћем аутора из Црне Горе, Републике Српске и Аустралије. Прегршт најзначајнијих награда отишао је у руке новинара РТС-а.

Десети фестивал документарног филма „Златна буклија“ имао је и ове године међународни карактер учешћем аутора из Црне Горе, Републике Српске и Аустралије. Прегршт најзначајнијих награда отишао је у руке новинара РТС-а.
 
На 10. Међународном фестивалу документарног филма "Златна буклија" у Великој Плани, Бранко Станковић, новинар Радио-телевизије Србије добио је Гран при за највиши домен новинарског израза за филм "Лекција из хуманости".
 
"РТС је једна од ретких кућа која још увек негује документарну форму, ја се држим оне старе школе. Мени је част да учествујем на овом фестивалу и за три године, добио сам четири Гран прија", рекао је Станковић том приликом.
 
Новица Савић, новинар Дописништва РТС-а у Пожаревцу, који на фестивалима обично осваја награде за филмове црнохуморне тематике, први пут, добио је награду за филм са тешком темом, "Окована душа Бољетина" о катастрофалној поплави која је задесила ово село.
 
"Много је лакше направити тужну причу, тужних прича има на сваком кораку, али је много теже направити причу која је црнохуморна, која може да се допадне жирију и публици, што је мени посебно важно", истакао је Новица Савић.
 
Прву награду из области Етнологије освојила је Александра Божовић за филм "Посна јела из Балта Бериловца". У истој категорији, златну буклију освојили су Добривоје и Добрила Пантелић, за филм "Вукосава". Специјалну награду добио је Радован Лазаревић, дописник РТС-а из Ваљева за филм "Ребељ, село кога више нема".
 
Иако је ово фестивал документарног филма и ауторе потписују као редитеље, увек је највише новинара, а колеге из РТС-а као да се сваке године претплате на "Златну буклију".
 
Живомир Михајловић, директор фестивала "Златна буклија" каже да се на овом фестивалу награде вреднују само по квалитету.
 
"За добре филмове има много награда, а публика једва чека годину дана да види нова остварења", додаје он.
 
На фестивал Златна буклија ове године пристигло је 157 филмова из осам земаља. Наградa заживотно дело, ове године припала је Николи Лоренцину. Награда за најбољи филм уручена је Желимиру Жилнику за краткометражно филмско остварење “Log book – Serbi Stan”. Најбољи инострани филм је “ЕОХА“ Владимира Перовића из Подгорице, једну од награда у категорији филмова у области заштите животне средине добила је Изабела Савић из Аустралије, а Снежани Брезо из Бања Луке за филм „A breath of life“ додељен је гран при „Воља за животом“.
 
Од наших локалних аутора, који сматрају да им је част појављивање на фестивалу са најпризнатнијим ствараоцима документарног филма, награда за филм „Фењер“ о породици Јотић која живи у 21.веку без струје, добио је Дејан Илић Унуче. У категорији омладинских остварења специјалне награде додељене су ученицама Гимназије, Марији Мирковић и Маји Матејић, за филм „Глад“ и филмском студију „Лаф“ из Лозовика за „Поруку на зиду“.  Гран при публике освојила је Јасна Јовановић за филм „Жене“ из продукције ТВ Прва Београд.