Култура
МОНОДРАМА ЗА ПОДСТРЕК
Постављено: 28.08.2015.
Годину дана након извођења дипломске представе на сцени Позоришта Масука, Стеван Јовановић на даске на којима је одлучио шта ће му бити животни позив \"стао\" је са једном монодрамом.

Годину дана након извођења дипломске представе на сцени Позоришта Масука, Стеван Јовановић на даске на којима је одлучио шта ће му бити животни позив "стао" је са једном монодрамом.
- Време без сцене било је најпогубније за мене. Вечерас, ја имам пуну слику "шта радити са собом" - казао је млади великоплањански глумац, видно узбуђен због испуњености коју је у њему произвела премијерна изведба  "Глумца до колена".
 
Симболика самог наслова, које гледалац постаје свестан тек на самом крају комада, негде као да је намерно желела да укаже на ограниченост у могућностима које се дају не само једном неафирмисаном глумцу, него и свима нама...
- Не смемо дозволити средини да пресуди, морамо се, као индивидуе, сами покренути, изборити. Текст Павла Јозића мој је покретач - говори Стеван, откривајући до краја докле сеже његова опчињеност сценом признањем да је прва проба у њему покренула бујицу суза, и да су га оне на неки начин прочистиле од све нагомилане муке.
 
И, колико год да је било техничке несавршености, колико год да је зафалило динамике или емотивног набоја, својим извођењем  Јовановић није могао оставити равнодушним оно мало људи који су желели да својим присуством пре свега искажу поштовање његовом напору,  умећу и енергији. Њихова реч, много ће му вредети:
 
- Најтеже ми пада критика, али значи ми када је квалитетна, па макар била и тешка - признаје он, уз констатацију да највише стрепи од суда самог аутора текста...
 
А Павле Јозић,  дубоко свестан горког глумачког хлеба, и само премијерно појављивање пред публиком сматра успехом:
- Бављење глумачким занатом је тежак и незахвалан посао, млади Плањанин то итекако увиђа. Рад на овом комаду ни мало му није био лак, још кад се томе дода текст који сам својски закомликовао, мислим да је све добро издржао - казао је овај паланачки драматург.
 
Сарадња на монодрами, утемељеној на ауторским, прилично интимним причама самог аутора, које Јовановић на сцени успева да позоришно комплетира, поред чињенице да је послужила "пробијању леда", додатно је оплемењена ставом да се тако руши и вишедеценијски грађен зид између Паланчана и Плањана...