Привреда
ШАНСА ЗА МАЛИ БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ
Постављено: 28.08.2015.
Сајам запошљавања у Великој Плани понудио је незапосленим лицима 135 радних места. Појавило се 25 послодаваца и више од 1.000 позваних лица са евиденције НСЗЗ филијале у Смедереву. Сајам је организован за две општине Подунавског округа – Велику Плану и Смедеревску Паланку.

Сајам запошљавања у Великој Плани понудио је незапосленим лицима 135 радних места. Појавило се 25 послодаваца и више од 1.000 позваних лица са евиденције НСЗЗ филијале у Смедереву.  Сајам је организован за две општине Подунавског округа – Велику Плану и Смедеревску Паланку. Биће успех ако се попуни 20 одсто слободних радних места, кажу организатори. Већина радних места је на одређено време, ради се о сезонским пословима и пројектима у оквиру конкурса јавних радова.
 
Пет година за редом Филијала НСЗЗ Смедерево у сарадњи са локалном самоуправом организује Сајам запошљавања у Великој Плани. И овог пута окупљени послодавци и незапослена лица били су у прилици да се увере шта се на тржишту рада нуди, а шта послодавац  може да запосли. На штандовима  25 представника предузећа и предузетничких радњи исказало је своје потребе за радном снагом, пред вратима чекало је више од хиљаду незапослних са великом надом да ће након директоног контакта са послодавцем оставити добар утисак и потписати уговор о радном ангажовању. Судећи по изјавама организатора  у понуди је 135 радних места. Колико од тога је маркетиншки потез, а колико су стварне потребе биће јасније за шест месеци када ће организатор  кроз праксу и статистичке податке утврдити успешност сајма.
 
Тражени су радници разних профила машинске струке, грађевинци, трговци, шивачи, конобари, шанкери, кувари, дефектолози, помоћни радници, неговатељице, геронтодомаћице, фарамацеути...  У кутијама, налик гласачким, на крају добро посећене манифестације, нашло се више од хиљаду попуњених упитника са  биографијама кандидата. Где ће звршити, у архиви или на столу неког директора, знаће ускоро сви посетиоци који су оставили писани траг. Неки су дошли непозвани у намери да се сами увере шта се на сајму нуди, други  из знатижеље или обавезе по позиву организатора, само малобројни у нади да ће добити посао.
 
-Настављамо добру праксу. За разлику од Смедеревске Паланке за сваку похвалу је сарадња са локалном самоуправом Велике Плане која сваке године успешно организује сајам и из буџета опредељује средства за програме запошљавања. Несарадњу локлане самоуправе са НСЗЗ  и немаран однос према незапослености, која представља највећи проблем друштва последњих година, у највећој мери осете незапослени – рекао је на отварању сајма Драгослав Милановић, директор НСЗЗ  филијале у Смедереву.
 
- Позвали смо око хиљаду лица са евиденције, углавном занимања која  траже послодавци. Очекујемо да ће у директном контакту незапослени и послодавци наћи заједничи интерес јер је управо оваква комуникација међу њима  један од најбољих начина да незапослени више сазнају шта се тражи, а послодвци шта кандидати нуде. Нама је успех ако се 20 посто од позваних запосли. Ове године локална самоуправа Велике Плане  је обезбедила за програме самозапошљавања, новог запошљавања и пројекте  јавних радова осам милиона динара, наша служба је додала  6 милиона  400 хиљада, што ће омогућити запошљавање 150 лица – поткрепио је тврдњу подацима  Драгослав Милановић.
 
Да  локлана самоуправа Велике Плане подржава активне програме запошљавања који се реализују преко НСЗЗ, логистички и редовним издвајањима средстава  из буџета општине,  потврдио је на окупљању послодаваца и незапослених Миодраг Шкорић, заменик председника општине.
 
- Издвајамо сваке године средства која удружујемо са Националном службом преко које се директно утиче на смањење броја незапослених. Радимо и на опремању индустријских зона нудећи страним и домаћим улагачима повољније услове за отварање индустријских погона који омогућавају отварање нових радних места. Сајам омогућава псолодавцима и незапосленима директан контакт за размену информација и искустава. На сајмовима службе локалне самоуправе оријентисане ка локланом економском развоју добијају јаснију слику о кадровима који се траже и нуде. И у будућем периоду подржаваћемо овакве и све друге програме у циљу смањења броја незапослених, отварања нових радних места и привлачења нових инвеститора.
 
Наду да су незапослени  на сајму оставити добар утисак и направили одлучујући контакт  са послодавцима који је од пресудног значаја за  решавање егзистенцијалног питање и налажења посла, изразио је и председник СО Велика Плана, Далибор Тодоровић. Уколико не буду у прилици да се након сајамске комуникације са послодавцима запосле, имаће шансу кроз нове програме смањења незапослености који се реализују у оквиру стратегије развоја малих и средњих предузећа и подстицања предузетништва.
 
- Поред  тога што учествујемо у програмима које спроводи НСЗЗ преко нашег Локалног акционог плана запошљавања покушавамо да створимо бољи амбијент у општини привлачењем домаћих и страних инвеститора. Циљ нам је у локланом парламенту да из дана у дан побољшавамо амбијент не само за послодвце, него и за незапослене, уколико желе да сопственим улагањима и добрим бизнис плановима покрену  производњу.
 
На сајму је било на десетине лица без занимања мада за њих није било одговарајуће понуде, мимо позива организатора дошао је велики број незапослених средњошколаца којима одговарају административни послови, било је медицинских радника, бивших радника Кланице,“ Перкона“, „Инекса“, дипломираних економиста, пољопривредних инжињера и техничара... Појавиле су се све генерације, од 20 до 60 година,мушкарци и жене у сразмерно истом броју, особе са инвалидитетом,  што јасно указује на профил незапослених у Великој Плани. На евиденцији је и даље близу  3.800 лица без посла.
 
Коначно, након дугог трагања, на сајму је до квалитетне стручне радне снаге у области машинске индустрије дошао Александар Антонијевић, представник „Техниолива“  из Великог Орашја. Ова срећна околност за послодавца и новозапослене  инжењере и занатлије  потврђује да су сајмови оправдани и један од могућих  начина за решавање проблема незапсолених.