Привреда
Terra Madre Salone del Gusto u Torinu,
Постављено: 28.09.2018.
 
 
U okviru delegacije Srbje, članovi Slow Food Conviviuma Velika Plana, podržani od strane Opštine Velika Plana i Superior DOO učestvovali su na velikom medjunarodnom sajmu posvećenom ukusnoj, čistoj i poštenoj hrani u toku prošle nedelje. Na sajmu je 7000 Slow Food delegate iz 150 zemalja sveta iskazalo posvećenost za promenu globalnog poljoprivrednog I prehrambenog sistema, prikazujući rad u svojim zajednicma. Lansirana je globalna kampanja podizanja svesti o hrani I klimatskim promenama.
Terra Madre Salone del Gusto je mesto gde se kuvari I proizvodjači hrane is čitavog sveta susreću, gde sijaju kulturološke razlike, gde se prevazilaze ideologije I rivaliteti, gde, na primer kuvar iz Libana I Izraela dele kuhinju I razmenjuju savete sa kuvarom iz Finske koji je poreklom iz Filipina, kreirajući kulinarsku fuziju I fantaziju. Terra Madre Salone del Gusto je mesto gde mala Pola iz Francuske, čija je mama iz Velike Plane, susretne se sa delegatima iz Haitija, zemlje porekla svog tate.
Članovi Slow Food Conviviuma Velika Plana, su predstavili svoje proizvode: Superior seme paprike I paradajza, plodove paprike I paradajza, I ajvar, napravljem isključivo od paprika pečene na plotni šporeta na drva!
Velika Plana je postavljena na svetsku gastronomsku mapu! Delegate iz Velike Plane intervjuisali su mediji iz Kine. Velika Plana je takodje dobila pozivnicu da učestvuje na Slow Food gastronomskom sajmu u Štutgartu 2019te godine, kao I da ostvari saradnju I razmenu sa Slow Food Conviviumom sa grčkog ostrva Ikaria. Predstavnica Slow Food Conviviuma Velika Plana učestvovala je I na skupu posvećenom Balkanu, na kom je postavljeno nekoliko specificnih ciljeva za Slow Food zajednice na Balkanu za narednih 2 godine.
Sledeći Slow Food Terra Madre Salone del Gusto zakazan je za 2020. Ali nema opustanja u borbi za pravedniji I zdraviji prehrambeni sistem! Sledeća akcija, na koju pozivamo sve koji žele da učine, jeste specificni izazov “Hrana za Promenu”. Od 16. Do 22. Oktobra izaberite jednu opciju: nedelju dana bez mesa, nedelju dana samo sa lokalnim proizvodima, ili nedelju dana bez otpada! https://www.slowfood.com/get-involved/food-for-change-campaign/food-for-change/
Slow Food Convivium Velika Plana je lokalna jedinica medjunarodne organizacicije Slow Food, međunarodne organizacije, osnovane 1989. koja danas ima preko 100 hiljada članova u 150 država sveta. Kroz uživanje u hrani i posvećenost zajednici i životnoj sredini, udruženi u 1500 konvivija (lokalnih zajednica) i sa mrežom od oko 2000 zajednica hrane, članovi se bave poljoprivredom „na malo“ i održivom proizvodnjom kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Ljudi koji podržavaju Slow Food pre svega su zainteresovani za namirnice koje jedu, žele da znaju odakle one dolaze, ko ih je proizveo, da uživaju u raznolikosti ukusa i veoma su svesni toga u kojoj meri odabir hrane utiče, kako na lokalna, tako i na globalna kretanja u svetu. Filozofija Slow Food-a zasniva se na ideji da svako ima osnovno pravo na zadovoljstvo u dobroj hrani, te shodno tome i odgovornost da štiti nasleđe, kulturu i tradiciju. Jedan od glavnih ciljeva Slow Food-a je zaštita biodiverziteta - biološke raznovrsnosti, kojom su obuhvaćene sve biljke, sve životinje, i svi ljudi na planeti, a posebno njihove razlike koje predstavljaju najveću vrednost, što u širem smislu znači: raznovrsnost hrane, kulture, jezika, tradicije. Slow Food promoviše hranu koja je: UKUSNA – zadovoljava čula svojom svežinom i aromom, i deo je lokalne kulture; ČISTA – proizvodi se i konzumira bez štete po životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje ljudi; POŠTENA – dostupna potrošaču i razumno plaćena malom proizvođaču.