Просвета
ВРТИЋ МОЈ
Постављено: 28.08.2015.
Од септембра ће сви предшколци припремне групе централног вртића „Дечије царство“ имати више простора за игру, велико двориште, играоницу и салу за вежбе.

Од септембра ће сви предшколци припремне групе централног вртића „Дечије царство“ имати више простора за игру, велико двориште, играоницу и салу за вежбе. Нова зграда завршена на пролеће, са четири боравка опремљена намештајем и училима, ове јесени примиће нове будуће прваке који ће припремну наставу имати сви на једном месту. Нема више разлога да једна васпитна група буде смештена у Дому омладине.
 
Током лета око 200 малишана предшколске установе „Дечије царство“, од 400 уписаних, редовно долази у вртић. За њих је распуст дугачак колико и годишњи одмор родитеља. Већи део лета проводе уз васпитаче, са другарима у боравцима и у дворишту.
 
- Осмишљавамо активности током летњих врућина како би децу задржали у боравцима. Када дозволе временске прилике дан проводимо у дворишту, у шетњи или на неком месту где им је забавно, истовремено и корисно. У летњим месецима, због распуста и годишњих одмора, принуђени смо да за рад у централном вртићу ангажујемо васпитаче са села. То је корисно и забавно за све нас, размењују се идеје и искуства, деца откривају нешто ново и занимљиво јер се сви васпитачи потруде да им дан буде испуњен активностима. Судећи по обухвату деце која долазе у вртић током распуста, програм је квлитетан. Да им се не допада чешће би остајали код куће – каже директорка установе, Марија Старчевић.
 
Јул и август се у вртићу користи за велико спремање боравака. Комплетно се очисте просторије, оперу теписи, генерално уреди сваки кутак. Кључна активност ове године усмерена је на замену столарије у Милошевцу. Поступак јавне набавке је завршен, извођач радова изабран, радови отпочели.
 
-  Средства за ову донацију вредну 2 милиона динара обезбедила је амбасада Републике Чешке. Овим инвестиционим улагањима заокружујемо адаптацију градског објекта и централне зграде. Можемо да будемо задовољни учинком, посебно ако упоредимо услове рада и боравка деце у предшколским установама у другим градовима Србије и околним општинама. Листа чекања се смањује, ове године ће отварањем нових боравака сви малишани имати место у вртићу, родитељи растерећени брига око смештаја деце – истиче директорка уз констатацију да је захваљујући улагањима локалне самоуправе у предшколско образовање саграђен нови објекат у временима која су прилично тешка за изградњу и већа улагања.
 
У Предшколској установи „Дечије царство“ у потпуности се реализује препорука Министарства исказана у националној стратегији предшколског васпитања да до 2020. године у установама буде што већи обухват деце предшколског узраста.
 
- У општини Велика Плана стратегија је у примени дужи период. Ми се бавимо тиме стручно и по закону, обухватамо што већи број деце у централном објекту и по селима. Сваком детету ће отварањем новог објекта бити омогућено да добије место у вртићу, не  само за узраст деце који је законом обавезан да похађа припремну наставу, него и за млађу децу  од 3 до 5 година – рекла је директорка, Марија Старчевић, подсећајући родитеље да је рок за обнављање уговора 31. август. Ценовник је непромењен, нити има најава за корекцију цена услуга, што ову установу сврстава у ред ценовно најповољнијих у окружењу.